5 причин посадити щавель на дачній ділянці: чим він може здорово стати в нагоді в побуті та садівництві?

5 причин посадити щавель на дачній ділянці: чим він може здорово стати в нагоді в побуті та садівництві? post thumbnail image

Щавель – зелень, яку не так часто можна зустріти на ділянках порівняно з тими самими кропом і петрушкою. Хоча в нього стільки переваг: не вимагає складного догляду і росте, немов бур’ян, де завгодно. Навесні щавель один із перших нарощує зелень: дає врожай і пожвавлює ще сплячу ділянку. Про всі корисні властивості щавлю можна прочитати тут https://zhitomir.in.ua/shhavel-kinskij-korisni-vlastivosti/. А ще зелень щавлю дуже здорово може стати в нагоді не тільки в кулінарії, а й у побуті та в садівництві.

Сьогодні поговоримо про те, як і куди можна пустити зелень щавлю і чому я рекомендую вам посадити його на своїй ділянці.

5 аргументів “за” щавель на городі

  1. Зелень

Насамперед це звичайно ж урожай смачної та корисної зелені, яку дає рослина. Збирати, вживати в їжу та заготовляти на зиму її можна вже у травні. Влітку старе листя накопичує багато щавлевої кислоти, їсти їх не рекомендується. Тому врожай на їжу збираємо у травні-червні, а старе листя використовуємо для інших цілей. Яких? Про це далі.

  1. Не вимагає великої уваги

Щавель – абсолютно невибаглива культура. Він готовий зайняти тінисті ділянки, але водночас непогано почувається на сонечку. Щавель добре виносить навіть кислі ґрунти та дає на них непоганий урожай. Цю зелень можна вирощувати навіть у північних регіонах, вона дуже морозостійка. Зміна місця зростання потрібно лише раз на 4-5 років. Єдине, що потрібно щавлю, – це регулярний полив. Нестача води провокує цвітіння та знижує якість урожаю.

5 причин посадити щавель на дачній ділянці: чим він може здорово стати в нагоді в побуті та садівництві?

  1. Для очищення рук

Знов-таки завдяки великому вмісту щавлевої кислоти у листі їх можна використовувати для очищення рук після городніх робіт. Особливо добре щавель справляється з соком бадилля томатів та ягід. Миємо руки, що називається, не відходячи від каси: після пасинкування помідорів або збирання врожаю ірги зриваємо пару листків щавлю, розтираємо їх між долоньками, ретельно промиваємо руки з милом. Тепер не соромно повертатися до міста на роботу!

  1. Щавель проти малини

Вичитала ще одну особливість щавлю: він виділяє в грунт речовини, що перешкоджають розростанню підземної частини малини. Таким чином він здатний призупинити поширення малинника дільницею. Щоправда “оборонна” смуга із щавлю має бути близько півметра. Якщо є така можливість, і малина набридла своїми гуляннями, спробуйте використати щавель для її приборкання.

  1. Для добрива

Щавлева кислота є стимулятором росту рослин, підвищує їх стійкість до несприятливих факторів довкілля, уповільнює процес “старіння”, перешкоджає опаданню квітів та зав’язей. Тому зі щавлю можна приготувати корисне підживлення для рослин на городі. Наповнюємо відро подрібненою зеленню, заливаємо водою, наполягаємо кілька годин. Потім розводимо водою 1:10 і поливаємо рослини під корінь. Листя щавлю можна додавати і в стандартний зелений настій (з бур’янів та кропиви).

Крім того, щавлева кислота пом’якшує воду, що використовується для поливу. Тому кілька листочків можна відвезти до міста та поливати кімнатні квіти водою, настояною на зелені щавлю.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Related Post

5 причин з яких вам слід завести собаку5 причин з яких вам слід завести собаку

Наявність у будинку навіть одного маленького песика змінює все життя всіх домочадців. І на думку вчених, це зміна на краще. Виявляється, собаки благотворно впливають на наше фізичне та психічне здоров’я,

Як позбутися комарів: 10 ефективних засобів

Як позбутися комарів: 10 ефективних засобівЯк позбутися комарів: 10 ефективних засобів

Найсильніше докучають людям комарі. Вони не тільки настирливо дзижчать над вухом і залишають укуси, що сверблять, але і можуть переносити небезпечні захворювання. Влітку здається, що комарі всюди — у міських