Чому з’являються прищі на мові або Що таке лінгвальний папіліт?

Чому з’являються прищі на мові або Що таке лінгвальний папіліт? post thumbnail image

Дрібні вузлики на поверхні язика періодично з’являються у багатьох із нас. Зовні вони справді схожі на прищі, але насправді такими не є: на слизовій мові немає сальних залоз, тому виникнення комедонів тут фізично неможливе. А ті пухирці, які утворюються, в медицині називають «хибними прищами» або лінгвальним папілітом. Розповідаємо, що це таке та наскільки небезпечно. Способи лікування папілом у роті розповідають тут https://led-style.com.ua/?p=33891.

Що взагалі таке лінгвальний папіліт?

Це запалення грибоподібних сосочків, відповідальних за сприйняття смаку. Вони розташовуються в основному на кінчику і бічних поверхнях язика і мають вигляд біло-рожевих капелюшків. Коли сосочки запалюються, вони збільшуються у розмірі. Уражатися можуть усі сосочки або лише кілька штук — частіше на кінчику язика.

Крім зовнішніх проявів, пацієнтів з папілітом зазвичай турбують болючість та печіння язика. Вони скаржаться на спотворення смаку, неможливість їсти гостру, кислу, гарячу їжу. Але іноді хвороба може протікати взагалі безсимптомно. А іноді до всього вищеописаного додаються лихоманка та збільшені лімфатичні вузли (це вже прояви так званого еруптивного лінгвального папілліту, який найчастіше зустрічається у дітей).

У чому причина?

Лікарі точно не знають. Припускають, що можливими причинами помилкових прищів можуть бути:

  • вживання дуже кислих або гострих продуктів,
  • часті травми язика (гострими краями зруйнованих зубів, частинами ортодонтичних чи ортопедичних конструкцій),
  • стреси,
  • алергічна реакція на якийсь харчовий продукт, ополіскувач або зубну пасту,
  • проблеми із шлунково-кишковим трактом,
  • надмірне куріння чи вживання алкоголю,
  • зміни гормонального фону (під час менструації чи менопаузи).

Розвиток найбільш тяжкої форми захворювання – еруптивного лінгвального папілліту – пов’язують із бактеріальними та вірусними інфекціями.

Чому з'являються прищі на мові або Що таке лінгвальний папіліт?

Це заразно?

Тільки коли йдеться про еруптивний папілліт, що має інфекційну природу. Як правило, це захворювання виникає у дітей 3-5 років, а потім із слиною дитини (через загальний посуд, поцілунки, рушники, іграшки) поширюється серед усіх членів сім’ї.

Інші різновиди папілліта не заразні.

А чи небезпечно?

Ні. У більшості пацієнтів навіть найболючіші прищі проходять протягом кількох годин або 2-4 днів, не завдаючи жодної шкоди здоров’ю. У дитячому віці папіліт може затягуватись на тиждень.

Якщо «прищики» зберігаються довше, необхідно з’явитися стоматологу або ЛОРу. Причина може виявитися не в папіліті, а в іншому захворюванні. Щоб достеменно з’ясувати в чому справа, лікар, можливо, запропонує зробити біопсію, тобто взяти шматочок тканин на аналіз.

Як лікується папіліт?

Оскільки папіліт швидко проходить, якогось особливого лікування зазвичай не потрібно. Щоб зменшити неприємні відчуття, пацієнтам рекомендують:

  • полоскати рот сольовим розчином (1 ч. л. на склянку води),
  • уникати вживання дратівливої мови їжі (кислої, солоної, гострої, гарячої),
  • при сильних болях приймати безрецептурний анальгетик або обприскувати ротову порожнину спреями з анестетиками.

При підозрі на алергію рекомендується антигістамінний препарат. Пацієнтам з еруптивним папілітом призначаються антибактеріальні полоскання.

При частих рецидивах папілліта необхідно з’ясувати, що стає його тригером (пусковим гачком) і постаратися усунути. Наприклад, якщо сосочки часто запалюються після вживання кислої їжі, лікар рекомендує виключити її з раціону.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Related Post

Новий б’юті-тренд! Пудра для губ: чим вона відрізняється від помади та які переваги дарує дівчатам?Новий б’юті-тренд! Пудра для губ: чим вона відрізняється від помади та які переваги дарує дівчатам?

Останнім часом все більше новинок у галузі косметології з’являється саме у Південній Кореї. Багато б’юті-тренди беруть звідти свій початок. Більше про тренди шукайте на сайті intermobi.com.ua. Як і ще одне відкриття: пудра

Особенности проектирования и строительства зданий высотного забива

Особенности проектирования и строительства зданий высотного забиваОсобенности проектирования и строительства зданий высотного забива

Загадки высотного забива: особенности строительства и проектирования В строительном мире особняком стоят высотные здания. Их проектирование и строительство – искусство, требующее особого подхода и квалификации. Да что там – целого

5 причин посадити щавель на дачній ділянці: чим він може здорово стати в нагоді в побуті та садівництві?

5 причин посадити щавель на дачній ділянці: чим він може здорово стати в нагоді в побуті та садівництві?5 причин посадити щавель на дачній ділянці: чим він може здорово стати в нагоді в побуті та садівництві?

Щавель – зелень, яку не так часто можна зустріти на ділянках порівняно з тими самими кропом і петрушкою. Хоча в нього стільки переваг: не вимагає складного догляду і росте, немов